GLEMT KUNST I DET OFFENTLIGE
FØR
Hyldemor med mand, er en skulptur som står på Kultorvet. Vi har valgt at tage udgangspunkt i denne.
Læs mereEFTER
Vi beklædte Hyldemor med mand, med sølvpapir, og betragtede folks reaktioner, for at se om det fangede de forbipasserende
Læs mereHISTORIEN
Hyldemor med mand, er en laver af Hanne Varming i år 1989. Hyldemor skulpturen har forbindelse til et H.C. Andersen eventyr.
Læs merePROJEKTET
Vores projekt har vist at folk tænker mere om skulpturene som de fleste bare går forbi, hvis man gør noget ved dem, og tvinger folk til at stoppe op i deres travle hverdag.
Læs mereBEHIND THE SCENES
Under vores opstilling af projektet, fik vi meget opmærksomhed af forbipasserende.
Læs mereGLEMT KUNST I DET OFFENTLIGE
FØR
Vores formål med projektet var at skabe opmærksomhed på glemt kunst i gadebilledet. Vi valgte Hyldemor, som sidder på en bænk med Manden, ved Kuldtovet i midten af København.
GLEMT KUNST I DET OFFENTLIGE
EFTER
Vi klædte Hyldemor og Manden ind i sølvpapir og filmede folks reaktion.
Derudover stoppede vi nogle af de forbipasserende for at høre nærmere om deres viden, omkring skulpturen.
GLEMT KUNST I DET OFFENTLIGE
HISTORIEN
Hyldemor statuen er lavet af Hanne Varming i 1989. Hanne Varming fortæller i et interview til Kristeligt Dagblad om statuen. Hun omtaler den som de to gamle, og fortæller at det er hendes oldeforældre hun har brugt som modeller. Hun siger :’ Det var to gamle, rare mennesker, som jeg har hørt mange historier om. Disse historier har jeg forsøgt at lægge ind i materialet. Og jeg håber, historien kan ses en lille smule i måden, de sidder på.’
Derudover, er Hyldemor også sat i forbindelse med H.C. Andersens eventyret, af samme navn. Det er historien om en mor, en søn og en nabomand. Naboen elsker at fortælle historier og han fortæller ofte historier til sønnen. I Hyldemor taler de også om hvordan man får inspiration til historier, Sønnen prøver at forstå hvordan Naboen gør, også sådan starter historien om Hyldemor, bænken og sømanden ganske langsomt. I dette tilfælde, kommer inspirationen til Naboen i form af den the de drikker sammen – hyldeblomst.
GLEMT KUNST I DET OFFENTLIGE
PROJEKTET
Projektet har givet os et bredt svar på, hvordan folk reagerer, når ”glemt kunst” bliver til ”ny kunst”. Der var flere forbipasserende, som stoppede op og kiggede på statuen efter vi havde tilføjet sølvpapiret i forhold til, da den stod urørt. Det vil sige vi fik skabt en reaktion hos folk, hvilket var vores mål.
GLEMT KUNST I DET OFFENTLIGE
INTERVIEW
Hvor er I fra? Ægtepar fra Brasilien
Går I tit forbi her? ”Det er første gang vi er på Kultorvet” svarer kvinden.
Hvis ja: Ligger I mærke til skulpturen?
”Ja, den er meget fangende og fin” Svarer manden, og kvinden supplere: ”Jeg har faktisk lige taget et billede af skulpturen, den er virkelig sjov med alt sølvpapiret på”
Kender I skulpturen? Nej
Hvis nej: Hvad tror I skulpturen handler om? ”Om et ældre ægtepar?” Svarer kvinden og efterlade et spørgende udtryk i ansigtet.
Vil I se anderledes på skulpturen, nu hvor I kender historien bag? Ægteparret er positivt overrasket over skulpturens baggrund og historie og svarer”Ja. Den er meget mere spændende nu hvor vi kender historie bag, og så især når det er en fortælling af H.C. Andersen, da vi har læst mange af hans fortællinger gennem årene.”
Vil I nu tænke mere over skulpturer i det hele taget? ”Ja helt bestemt, i har formået at fange vores opmærksomhed omkring kunsten i Københavns. Så vi vil helt sikkert være mere opmærksom de resterende dage vi er i København.
Det er virkelig en spændende indgangsvinkel i har til den måde at skabe opmærksomhed omkring Hyldemor!” Svarer manden