Hvem kunne ikke tænke sig at skifte tilværelsen i byens bilos og stress ud med en på vand hvor man er et med naturen og skipper over eget hjem? For et væld af københavnere er det drømmen, og da byen kan prale af 42 kilometer kajplads, lyder det jo som den perfekte cocktail. Alligevel findes der kun omkring 80 husbåde i Københavns Havn.
Det er nemlig ikke lige til at få adresse på vandet. Både søfartsmyndighederne og dem på land skal undersøge din husbåd rigtig grundigt før du får lov til at bosætte dig på den. Kommer man igennem nåleøjet og får lov at flytte sit habengut ombord, venter nye udfordringer – for hvor skal I lægge til kaj? Bolværket ned til vandet er nemlig oftest privatejet, så uanset hvor villig By & Havn er til at udleje vandarealet, står og falder ens våde drømme med om firmaet der ejer grunden ned til vandet har lyst til at skifte udsigt til hav ud med udsigt til dit privatliv. Får man endelig en kajplads, er det på lånt tid da lejemålene gerne løber over et halvt år ad gangen. Så selv om man har et sted at fortøje sin båd i dag, er det ikke sikkert at man har det i morgen.
- Jeg er ikke en af dem som hopper i vandet og bader. Jeg kan godt lide at bruge vandet hele året. Jeg synes også at det er helt fantastisk når det regner, blæser og rusker.
- Det gør vi ikke, og vores gæster bliver heller ikke søsyge, men nærmere søraske. De får lige et skud god energi.
- Ja, det har vi. Det er en form for skæbnefællesskab vi er i. Alle har jo taget en beslutning om at leve lidt usikkert, og hvis naboen ikke er hjemme, scanner man også lige deres båd når man tjekker sin egen.