Torvehallerne


Ostemanden, blomsterdamen og slagteren med den skarpeste kniv. Fiskehandlerens fangst ved siden af grønt og godt. Kunstfærdige kager og smagfuld chokolade, side om side med syltevarer fra nær og krydderier fra fjern. Mangfoldigheden er stor på vores torveplads. Stade ved stade, skulder ved skulder står mere end 60 udbydere af det bedste og mest velsmagende byen, marken, landet og vandet kan tilbyde. Og hver dag lover vi at tage passion og personlighed med på pladsen. København har historisk set haft fine traditioner for torvehandel og markedspladser: Fisketorvet på Gammel Strand, Slagterboderne i støbejernshallerne ved Nikolai Kirke, markedet i Børsens bygning og ikke mindst Grønttorvet beliggende på Israels Plads fra 1889-1958. Men københavnernes indkøbsmønster ændrede sig fra at købe på markedet til at købe i supermarkeder, og på den måde forsvandt fødevaremarkederne også fra bybilledet.

Denne skæbne led Grønttovet på Israels Plads også. Interessen for igen at købe ind på markeder i stedet for i supermarkeder er imidlertid steget kraftigt igennem de sidste år, og interessen for friske råvarer og jord til bord-tanken har gjort, at behovet fik efterspørgslen for et fødevaremarked i København til at stige. Fra september 2011 fik københavnerne endelig igen en fast markedsplads for fødevarer midt i byen. På Israels Plads – kun 100 meter fra Nørreport, et af Københavns mest centrale og trafikerede knudepunkter - slog Torvehallerne KBH dørene op, 53 år efter at Grønttorvet lukkede ned på pladsen. Den levende fortid fyldt af liv, handel og vandel fik nu sin renæssance. To søjlebårne torvehaller - en åben markedsplads med fokus på mangfoldighed, forskellighed, smag og kvalitet. Udgangspunktet er en grundlæggende respekt for råvarer, måltider og madkulturer.


stills