Livet i København var noget anderledes end livet på landet. På landet var krigen ofte noget man hørte om i radioen eller læste om i avisen, men københavnerne oplevede krigen på tæt hold. Besættelsen betød for mange mørklægningsgardiner, rationeringsmærker, beskyttelsesrum i mange former, strejker og andre optøjer. Det resulterede i, at hverdagen selvfølgelig blev mere mørk. Mange havde ikke lyst til at bevæge sig ud om aftenen. Ligeledes var tøj, tekstiler og brændsler også meget begrænset under krigen, da Danmark ikke i ligeså høj grad kunne importere varer fra andre lande. Derfor blev kreative løsninger taget i brug, som at sy tøj af de gamle gardiner, der nu var skiftet ud med mørklægningsgardiner.
D. 9 april besatte 30.000 tyske soldater Danmark. Samtidigt fløj tyske bombefly ind over København. Danmark var besat. Om aftenen d.9 april beordrede den tyske besættelsesmagt danskerne at sætte mørklægningsgardiner op, så allierede ikke kunne bruge lyset fra vinduerne til at finde vej til mulige bombemål. Det resulterede også i en ny trussel hos den danske befolkning, da de allierede nu også fejlagtigt kunne bombe danske civile hjem i deres jagt på tyske installationer.
Derfor var det en kæmpe fryd, da det om aftenen d. 4 maj 1945 lød ud gennem radioen, at tyskerne nu havde overgivet sig. Den nyhed fik mange danskere til at løbe ud på gaden og sammen brænde de mørklægningsgardiner, som en markering af, at nu kom freden og krigen endelig var slut.
Der var ikke meget tid til at pleje lokkerne under Anden Verdenskrig, hvor mange kvinder måtte overtage mændenes krævende fabriksjob, mens de drog i krig. Men det forhindrede ikke den almindelige husmoder i at drømme om fald,og bølger. Selvom det var krigstid, ville kvinderne stadig gerne udstråle overskud og deres feminine sider.
I dette årti havde modebevidste mænd vandkæmmet hår med sideskilning, midterskilning eller redt direkte bagud, ofte i bølger. Håret var ofte kort i siderne og længere på toppen af hovedet. Pomader, cremer og andre olieholdige produkter blev flittigt brugt til at holde håret på plads.
Bevægelsen bag “Lysglimt tændstikker” blev dannet af en lille kreds af frimurer i 1917. Bevægelsens mål var at skabe et hjem for kvinder, der var overanstrengte og kommet på livets skyggeside. Et slags rehabiliteringscenter. Udover frivilligt arbejde og donationer fik kredsen fabrikeret tændstikker, som de solgte til en mindre overpris - “Lysglimt tændstikker”. Salget af disse tændstikker gik over alt forventning og gjorde det muligt at skabe over 100 hjem for kvinder.
“Lysglimt” er navnet på disse stikker.
Bruger du "Lysglimt” på et er du sikker:
du bringer til
mangt et hjem
og lokker lysglimt i øjet frem.