Byhøst

Interview med Mikkel Lau Mikkelsen, grundlægger/kommunikationsansvarlig, Byhøst

Hvordan startede Byhøst?
”Det startede med at vi sad i et kontorfællesskab hvor vi sad forskellige folk der arbejdede med bl.a. kulturprojekter og mad. Over frokostbordet snakkede vi om at der er mange ting ude i naturen som egentlig ikke bliver brugt. Helt almindelige ting som folk bruger derhjemme i køkkenet som æbler, peberrod og pærer, men også ting som folk ikke vidste de kunne bruge, som urter. Men det er svært at komme til at bruge og vi ærgrede sig over at der var så meget der gik til spild i naturen. Så fandt vi på at lave en online løsning der kunne gøre det nemmere for folk at komme ud i naturen og bruge den. Så lavede vi siden med frivillige kræfter. Senere har vi bygget på med at lave en masse events som handler om at få byfolk ud of smage på naturen. ”

Byhøst bliver drevet af frivillige kræfter. Der sidder programmører i deres fritid og får hjemmesiden op at køre får tiden arbejder de også på at få udviklet en app med information om de forskellige frugter, urter, svampe og hvor de er placeret rundt omkring i Danmark. Der er over 500 locations som 350 registrerede brugere kan gå ind og søge på. Men det er ikke nødvendig at registrere sig på sitet. Enhver kan gå ind og lokalisere de nærmeste brombær og dele med venner. Man skal bruge naturen og hvad der er i den, men det er ikke alt man spise.

”Mange af frugterne, som æbler og miabelle, er lette at bruge og er ikke til at tage fejl af. Men svampe og urter, skal man klart læse op på inden man går ud og plukker. Det er sjældent det går helt galt, man får højst ondt i maven.”

Mikkel vidste intet om bær, urter og svampe da han startede projektet.

”Jeg er vokset op i byen og er derfor ikke blevet vist rundt af bedstefar der fortalte hvad man kunne bruge og hvad der ikke var spiseligt. Og da jeg skulle lære omkring alle de forskellige frugter og andet i naturen, manglede jeg den bedstefar. Og det var det vi håbede vi kunne gøre med Byhøst. At vi kunne lave en ”online” bedstefar der kunne vise os rundt i naturen.”

Hvad er jeres værdier?
Byhøst er lavet som et svar på en eller anden form for madspild. Det er jo madspild at ting går til spilde. Der er noget om at prøve at værne mere de ressourcer vi har. Vi arbejder meget med at engagerer og skabe fællesskab om alt det her. Vi tror på at jo mere man bruger sin by og nærmiljø, des mere pris sætter du på dit nærmiljø. Jeg bruger mit nabolag på en anden måde hvilket vil sige at jeg engagerer mig mere. Vi arbejder meget med det bæredygtige og sociale.