københavn

top

Københavns monumenter.
Monumenter er de kunstværker, der skal fortælle os noget om det rum, som vi befinder os i.
De står der, for at minde os om noget, både som samfund og som et individ. Monumentet, som kunst, er noget, der har eksisteret længe og er stadig relevant for et moderne samfund. Der bygges stadig nye monumenter, de gamle blive vedligeholdt og helt almindelige borgere er begyndt at lave deres egne monumenter.

København er en by, der rummer mange monumenter. Som Danmarks hovedstad, behøver byen disse mindesmærker, som spor af historie og en fortælling om hvordan samfundet har udviklet sig til det som det er i dag.

Nye monumenter
De nye monumenter skal repræsentere befolkningen i højere grad.
Der er et stort behov for at få repræsenteret folks individualitet, tab, sorg og ønsket om at bestemte hændelser ikke skal gentage sig.

Nørrebros hjerte, skabt af Bjørn Nørregaard, står på Nørrebro som et håb og ønske, for en hverdag uden uro og kriminalitet. På skulpturens sokkel står der ’’Vi vil leve sammen’’ på 11 forskellige sprog. En beboergruppe, vi vil bo her sammen – alle sammen, tog initiativ til at få skabt dette mindesmærke. Hjertet fortæller os, om den bydel vi befinder os i.

Ved prinsessens bastion på Kastellet på Østerbro, står Monumentet for Danmarks internationale indsats. Der er både gjort plads til mindes vægge, både for navnene for de omkomne og navnene for krigs- og katastrofestederne. Monumentet fungerer både som et rum, hvor der skal være plads til at sørge og til at afholde ceremonielle mindehøjtider.

En helt ny tendens er, at folk skaber deres egne mindesmærker, fx ægtepar der forsegler deres kærlighed ved at hænge hængelåse op på broer.

Gamle monumenter
De ældre monumenter repræsenterer oftest fædrelandet, nationale helte, store kulturelle personer og krige.

På Højbro plads, står der en rytterstatue af Absalon, som tillægges æren for Københavns grundlæggelse. Man har ønsket at personificere Københavns grundlæggelse gennem Absalon, og vise ham som en stærk leder, der ser over Slotsholmen, magtens centrum i Danmark.

Søhelten Niels Juul æres, med et monument tæt på Holmens Kanal. Han ses i det øjeblik hvor han er ved at indlede slaget i Køge Bugt.

Gefion springvandet, forstiller gudinden Gefion, der er i gang med at pløje land ud af Sverige, med sine fire sønner, der blev forvandlet til okser. Det land hun nåede at pløje, måtte hun beholde. Det jord blev til Sjælland.