Arkitektur

Grænsen mellem kunst & design"I nogle tilfælde er der reelt ingen forskel på kunst og design"

- Eyüp Sevki Firinci: arkitekt

Se vores video

Interview

Jeg ville sige at der i de fleste tilfælde ikke er nogen reel forskel på kunst og design. Godt design kan være kunst, og for arkitekter kan arkitektur også være kunst, samtidig med godt design. De her ting ligger ligesom i dialog med hinanden, de er bundet sammen. Både design og kunst er kunstformer hvorved at design går hen og bliver kunst, hvis det vel og mærke har brugeren.

Design eller arkitektur som vi beskæftiger os med har en funktion som er givet, og skal inddrages i projektet, om det så er en en stol eller et hus. Når vi har et projekt har vi nogle problemstillinger som vi skal finde svar på og gøre det funktionelt. Men den store forskel er om der ligger en fuktion, eller ikke. Om det så er ældre boliger eller andet.

Operahuset

Eyüp og Morten er enige om, at operaen er kunst. De ser lidt forskelligt på den, men kommer med nogle konkrete eksempler på hvorfor det er kunst. Den har 3 elementer, som er base kassen, facaden, og taget. De 3 elementer har forskellige funktioner, og sammen kan det ligne en østers, som åbner sig for offentligheden. De er enige om, at operahuset ikke blev ekseveret korrekt, og har mange forskellige fejl fra forskellige sider. men er dog stadivæk et icon, ligesom marmor kirken. De ville selv gerne se nogle ændringer som f.eks. at facaden blev mere åben end den er idag.

“God kunst er en smag. Godt design er en udtalelse.”

“I nogen tilfælde er der reelt ingen forskel på kunst og design” – Ayüp
Perspektivet på en bygning kan være forskellem mellem hvordan vi som individer fortolker bygningen som kunst eller design; arkitekten kan have det i baghovedet, at for ham skal det være kunst, mens vi andre ser det som et design, da man ofte ikke kan skelne mellem de to.

Man kan tolke om en bygning er kunst eller design ved at se om den har en funktion der kan bruges af brugeren. Har en bygning mange unødvendige funktioner eller detaljer, kan man ofte tolke den som kunst. Da arkitekten eller kunstneren har haft andre tanker med den. Forskellen mellem kunst og design, er hvordan man tolker som person eller målgruppe tolker det. Det grundlæggende formål med design er at komme med et budskab, og motivere seeren til at gøre noget, imens kunst ofte har det til formål, at inspirere og at få seerene til at tænke.