Side pattern
Side pattern
Header image

Projektet

Vi er alle studerende på NEXT København, der i løbet af en uge har deltaget i et tværfagligt projekt. Vi er I denne uge et hold på 11 bestående af: mediegrafikere, frisører, fotografer, film og tv produktionsteknikere (FTP), teater, event og av-teknikere (TEA) & webudviklere.

Læs mere...

Vi skal udarbejde en række opgaver og produkter om en tidsperiode vi har fået tildelt, i vores tilfælde perioden 1920-1925. Det hele skal præsenteres fredag d. 16 nov. 2018, i en udstilling hvor alle grupper skal vise deres resultater.

Vi skal lave en film, 2 plakater, 2 plancher, 1 single page website & en masse billeder vi kan bruge til diverse produkter. Mediegrafikerne skal hjælpe med opsætning af hjemmeside, plancher & plakater. FTP skal både filme og klippe en film sammen. Frisører skal lægge makeup og ordne hår på de modeller vi skal bruge til photoshootet. Fotograferne skal tage billederne til alle produkter vi skal lave, og redigere billederne så de ser rigtig skarpe ud. TEA er ansvarlig for opsætning af scene og udstillingsområde.

Team 1920 - 1925

Historie - 1920'erne

1920 var et vigtig år for kvinderne i USA. Det var nemlig det første år, hvor de frit kunne få lov til at stemme, hvilket de havde kæmpet for siden 1869, hvor de havde fået stemmeret i delstaten Wyoming.

Læs mere...

1920-1930 er perioden hvor jazz musik og dans blev populær og spredte sig over hele USA. Denne periode er senere blevet kendt som "The Jazz Age". Jazz'en opstod i New Orleans, og var en blanding af Afrikansk og Europæisk musik. Jazz'en har haft en kæmpe stor rolle i starten på popmusikken.

1923 er året hvor Hitler blev fængslet for forræderi. Han blev idømt 5 år i Lansberg fængsel, men blev efter kun 9 måneder løsladt. Under hans tid i arrest skrev han den kendte bog “Mein Kampf”.

I 1924 kom Stalin til magten som leder af Sovjetunionen, hvilket han blev ved med at være indtil hans død i 1953.

Men's fashion

Mode historie

Jazz spillede en stor rolle for både mænd og kvinder. Den gav incitament for dans, som påvirkede stilen og stemningen. Mænds hatte blev en måde hvorpå man kunne vise, hvilken social status man havde. Overklassen havde top hat eller en homburg hat. Middelklassen havde en bowler hat eller en trilby hat. Henover sommeren var straw boater populær blandt overklassen.

Læs mere...

Efter første verdenskrig begyndte folk at gå mere op i sig selv, deres velvære, udseende og stil. Coco Chanel kom på banen med den kendte parfume Chanel nr. 5. Coco inspirerede i det hele taget på verdensplan med den franske carberet-stil dvs. korsetter, fokus på undertøj og todelt tøj. Samtidig skete der en form for kvindebevægelse.

Et såkaldt "stilclash" mellem det klassiske feminine look med hæle og en masse smykker, og samtidig en mere maskulin stil.

Tøjet blev løsere, og kvinder bar kjoler med lav talje til både hverdag og fest. Håret blev kortere og ofte friseret tilbage i bølger, samtidig blev hatte og hovedbeklædning mere populært.

1920'ernes stilikonerne var bl.a. den belgiske dronning Elisabeth Gabriele Of Bavaria, skuespiller Louise Brooks og danserinden Josephine Baker. Førstnævnte repræsenterede den mere overdådige stil med perlekæder, silkekjoler, øreringe og diamant hovedsmykker. Louise Brooks bar hat, en kort skarp page og jakke med pelskrave. Josephine Baker udfordrede perioden med vovede kostumer der viste mave, skuldre og ben. Hun bar aldrig stramme kjoler, da hun skulle kunne bevæge sig og danse frit.

Video

Herre moden

Men's fashion

Mænd gik mest i neutrale farver, men ikke sort. Alle mænd gik med den samme stil, dog kunne man se forskel på kvaliteten - alle havde fint tøj.
Eftersom at første verdenskrig næsten lige var sluttet, så havde man også fået lidt inspiration fra uniformerne.

Jakkesæt, stumpede bukser, ”oversize” frakker, sixpence og solide støvler. Det var de essentielle elementer i arbejderklassen og gadedrengens garderobe. Tøjet var lavet af materialer, der vil kunne klarer de forskellige opgaver der klares igennem en normal hverdag.

Dame moden

Makeuppen var mørk omkring øjnene, og øjenbrynene var tynde og blev tegnet op. Amorbuen blev markeret og mørk læbestift var virkelig populært blandt majoriteten af kvinder.
Parallelt med den overdådige stil var "huskjoler" også på mode. De blev båret om formiddagen og dagen inden man skiftede til aftenkjolen.

Læs mere...

Kjolerne var lange med lommer foran og et stofbælte de bandt på hoften. De var ofte ternede og havde lange kraver. Skoene var stadig med en lille hæl og håret var stadig vandonduleret således at bølgerne i håret sad tæt ind til hovedet.

Allerede i 1909 åbnede Gordon Selfridge en 'prøv før du køber' makeupbutik, og i start tyverne blev det for alvor populært at bære makeup. Puddere, en form for foundation, læbestifter og mascara (eller Mascaros som det dengang hed) blev købt ind i stor stil. Et blegt look, med knald på læberne og øjnene var på højeste mode. Øjenbrynene blev plukket og derefter tegnet tynde og ofte højere oppe end de naturlige. Læberne blev tegnet mindre, men makante.

I start tyverne kom første permanentapparat på markedet. Håret var gerne kort, men langt nok til kunne styles. Den schweisiske frisør Kijewski opfandt i sammen anledning fønbølgning hvor man kunne fremkalde bølger i håret ved hjælp af varm luft. For at disse kunne holde længere, blev en form for hårlak opfundet og ramte markedet.

Women's Fashion

Kunst og arkitektur

Architecture

Le Corbusier var en østrigsk-fransk moderne arkitekt, byplanlægger, designer, maler skulptør og skribent.

Han startede bevægelsen for moderne kunst, sammen med den franske maler Amédée Ozenfant. Hvor de kreeret malerier med simple former og uden for mange detaljer, med forskellige hverdagsobjekter i fokus.

Læs mere...

Frank Lloyd Wright, Amerikansk arkitekt og designer. som også lavede moderne kunst i 20´erne. I 1922 afsluttet han et arkitektprojekt med japanske regering i Toyko, kaldet “Imperial Hotel”, hvor han skulle designe et hotel som skulle være i en Westerne-style, der skulle tiltrække folk fra andre lande. Lidt over et år efter det var færdigbygget, var der et større jordskælv i Toyko, men bygning stod næsten i perfekt stand og mange hyldede Wright for at være “structural wizard” selvom mange andre bygninger også stadig stod i lige så god stand. dog gjorde Wright intet ved de falske rygter om at den var eneste bygning der stod tilbage.

Ikoner

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin: 16. April 1889 – 25. December 1977

Læs mere...

Charlie Chaplin og konen Mildred Harris fik en søn d. 7 juli 1919. Norman Spencer Chaplin, som han blev døbt, døde desværre tre dage senere da han havde en deformitet. denne tragiske historie samt Chaplins egen barndom, betragtes som inspirationen til Charlies film The Kid, som ændrede vagabonden til at være ansvarlig voksen med et barn. I denne film mødte Chaplins ønsker om at lave mere end komedier, som ifølge Louvish var Chaplins “mark on a changed world”. The Kid varede 68 minutter og var Chaplins længste film hidtil. Filmen tog udgangspunkt i problemer som fattigdom og separation mellem forældre og børn. the kid var en af de tidligste film der kombinerede drama med komedie. filmen havde premiere i januar 1921 og havde stor succes, i 1924 blev filmen vist i over 50 lande.

Louis Armstrong

Louis Armstrong: 4. August 1901 – 6. juli 1971

Læs mere...

kaldenavne: Satchmo, Satch og Pops. Louis Armstrong var Amerikansk trumpet spiller, komponist og sanger, og en af de mest indflydelsesrige figurer indenfor jazz. Louis karriere dækker over fem årtier, fra 1920'erne til 1960'erne. Louis blev en af de første jazz musikerer der spillede udvidet trompetsoloer, hvilket også gav ham hans egen personlige stil. i 1922 begyndte Louis at spille sammen med King Olivers band, Creole Jazz band, hvilket var det mest indflydelsesrige jazz band i Chicago i de tidlige 1920'ere. Louis lavede nu nok penge til at kunne sige sit job op og fokuserer på musikken, ikke længe efter fik han en luksuslejlighed med hans første private badeværelse.

James Laver

James Laver: 14. Marts 1899 – 3. Juni 1975

Læs mere...

Laver var en engelsk forfatter og kritiker. Han var en vigtig epokegørende stil historiker. Laver blev beskrevet som “the man in England who made the study of costume respectable”. Laver har blandt andet skrevet følgende digt om stilen i 1920´erne.

“With silken legs and scarlet lips
We’re young and hungry, wild and free,
Our waists are round about the hips
Our skirts are well above the knee
We’ve boyish busts and Eton crops,
We quiver to the saxophone
Come, dance before the music stops
for who can bear to be alone?”


- James Laver

Plakater

Poster
Poster

Galleri

Under dette projekt har fotograferne taget billeder, som skal bruges til henholdsvis plancher, plakater samt hjemmesidens galleri. Alle på holdet har læst op på tidsperioden 1920 - 1925,

og sammen blivet enige om, hvordan man videre skulle udtrykke perioden i henholdsvis hvert af gruppemedlemmernes speciale.