Op
Ned

70'erne

Make Love, Not War

1970’erne var en periode med skarpe kontraster. Oven på ungdomsoprørets opgør med de traditionelle sociale og kulturelle normer i 1968 gik den vestlige verden ind i årtiet på et sus af frisind, nytænkning og hippiernes mantra ”Make Love, Not War”.

Det var årtiet for vedtagelsen af fri abort, rødstrømpernes kamp for ligestilling og eksperimenter med alternative familie- og boformer. I 1970 oprettede foreningen Det Ny Samfund Thy-lejren, og i 1971 etablerede en gruppe unge mennesker Fristaden Christiania. Kollektiver med fællesspisning, biodynamisk mad og husmøder skød op overalt i landet, og kvinderne demonstrerede for ligeløn og tog på sommerlejr på Femø.

Spies og Glistrup

Men 1970’erne var også præget af økonomisk nedgang, arbejdsløshed og politisk opbrud, hjulpet på vej af oliekrisen i 1973. Politisk manifesterede det sig ved jordskredsvalget i 1973, hvor blandt andet Fremskridtspartiet blev valgt ind i Folketinget på baggrund af deres modstand mod høje skattesatser og ”papirnusseriet” i den offentlige forvaltning. Andre politisk varme emner var Danmarks tilslutning til EF (Det Europæiske Fællesskab) i 1972 samt en øget skepsis over for indvandring og gæstearbejdere.

Oliekrisen skabte også opmærksomhed omkring miljøet og alternative energiformer. I 1971 fik Danmark sin første miljøminister, og den første miljølov fulgte i 1974. Politikerne havde planer om at bygge atomkraftværker, men folkestemningen vendte i løbet af årtiet, hjulpet på vej af ’Atomkraft? Nej tak’-marcher og protestsange. I stedet satsede man på vind- og solenergi, og de første moderne vindmøller blev i 1976 koblet på det danske el-system.

DamerDemonstration

Internationalt fortsatte Den Kolde Krig og kulminerede i Vietnamkrigen (1961-1975) mellem det sovjetisk støttede Nordvietnam og det vestligt støttede Sydvietnam. Krigen var grusom med flere millioner dræbte og introducerede nye former for kemisk krigsførelse – heriblandt napalm og sprøjtemidlet Agent Orange.

I Sydamerika var flere lande underlagt brutale militærdiktaturer, som medførte at folk flygtede til blandt andet Europa. Indvandringen til Danmark var i starten af 1970'erne således præget af flygtningestrømme fra blandt andet Chile men også fra Spanien, Grækenland og Portugal.

I Europa skabte venstreorienterede terrorgrupper som Rote Armee Fraktion i Vesttyskland og De Røde Brigade i i Italien frygt med flykapringer, kidnapninger og drab på politikere.

BarnGasolin

Bagom Projektet

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Video