1950'er

OM 50'er

Brylcreme og røde læber var et must i 50’erne

Inspirationen kom fra USA og fra tidens hotte idoler fra film og musik. Stjerner som Elvis Presley og James Dean gjorde at den karakteristiske anderumpefrisure var til at få øje på.

Den kvindelige modpol var blandt andet præget af de meget feminine idoler, herunder Audrey Hepburn og Marilyn Monroe. Stilen bød på struttende nederdele, røde læber, pastelfarver, fokus på lille talje og tøj der fremhæver den feminine timeglasform. 50’er moden blev mere uhøjtidelige og rock'n’rollen peppede modebilledet op.

Rock ’n’ roll var med til at præge årtiets musik.

Her blev nye kræfter sluppet løs, mens kritiske røster fordømte. Ungdommen kunne ikke få nok af vildskaben, men rock ’n’ roll-musikken blev blandt andet stærkt kritiseret for at være for aggressiv og for kropslig. I en artikel fra 1956 kunne man læse om, hvordan Elvis fik den amerikanske ungdom til at gå amok til hans koncerter. I artiklen står der blandt andet, at "21årige Elvis Presley – et foruroligende og farligt amerikansk teenagefænomen … hidser amerikansk ungdom op til vanvid". Det er et eksempel på, hvordan den ældre generation frygtede den spirende nye ungdomskultur og amerikanske tilstande i Danmark.

With a Cherry on Top

En kort film om mødet mellem en sød Diner tjenerinde og en mandig kunde.

AT VÆRE UNGE

Teenagekulturen var ét af efterkrigstidens nye fænomener.

I begyndelsen af 50’erne havde en typisk familie relativt lidt plads at gøre med, og det kunne være svært at have plads til teenagere i en 2-værelses lejlighed.

Ungdommen begyndte i stigende grad at hænge ud i gader og stræder uden steder at gå hen. Mange betragtede ungdommen som noget farligt, og der kom især fokus på den utilpassede del af ungdommen, der tog afstand fra forældrenes regelrette og kedelige liv.

Musik, dans, tøj og hår spillede en vigtig rolle for ungdommens nye identitet, og læderjakker og oprør var på dagsordenen. En vis utilfredshed med den ældre generations normer, der syntes at blive stadigt mere utidssvarende, kom til udtryk og var med til at skabe den vrede 50’er ungdom, og skabte stor debat.

Process

Til vores foto- og videoshoot tog vi ud til Sally’s Diner i Albertslund. Vi havde gear til optagelse af video og lamper til portrætter med fra NEXT og en aftale på plads med ejeren af Sally’s om at benytte deres location i tre timer tirsdag formiddag.

Team

Luna - MG

Louise - Frisør

Caroline - Foto

Lukas - FTP

Clara - Frisør

Benjamin - MG

Kyle - FTP

Isabella - Web

Abd - FTP

Niclas - TEA

Niclas - Foto

Sia - MG