foto

HISTORIE

CREATORS

1910

1. VERDENSKRIG

1. verdenskrig var ekstremernes krig. Ikke bare på grund af de 158 lande, som blev hvirvlet ind i kamphandlingerne. Men også fordi moderne krigsførelse nu brød med århundreders traditioner. Den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand er på besøg i Bosnien med sin hustru, Sophie. Da de kører gennem hovedstaden Sarajevo i åben vogn, springer den serbiske nationalist Gavrilo Princip frem og skyder dem begge. Østrig-Ungarn mistænker Serbien for at stå bag. En måned efter attentatet i Sarajevo erklærer Østrig-Ungarn krig mod Serbien. Europa er spundet ind i et net af alliancer, som træder i kraft nu: Serbiens allierede, Rusland, mobiliserer sine tropper. Derpå erklærer Østrig-Ungarns allierede, Tyskland, krig mod Rusland. Så mobiliserer Frankrig, der er allieret med Rusland, sine styrker, hvilket medfører en tysk krigserklæring mod Frankrig. Krigen breder sig til de europæiske kolonier i Asien og Afrika. New Zealand angriber Tysk Samoa. To uger senere går australske tropper til angreb på Tysk Ny Guinea, og sydafrikanske tropper invaderer Tysk Sydvestafrika (Namibia).

 De franske og engelske tropper stopper tyskernes fremgang i Frankrig. Krigens første skyttegrave opstår på vestfronten – og de kommer til at præge fronten i årene efter. De fleste stormløb ender i blodbad pga. fjendens maskingeværer, der kan meje alle ned. De fastlåste fronter skaber behov for nye våben. Som de første bruger tyskerne klorgas. Vinden fører 150 tons gas over mod de franske skyttegrave, 5000 omkommer. Entente-magterne – Frankrig og Storbritannien – er overbeviste om, at Det Osmanniske Rige er centralmagternes svageste led. En stor styrke angriber derfor Gallipolihalvøen for at indtage Istanbul. Men tyrkerne er stærkest, og ententen mister 44.000 mand i slaget, der varer frem til den 28. december. Tyskerne angriber byen Verdun, som Frankrig vil gøre alt for at holde. Tysklands strategi er at bløde franskmændene til overgivelse.

warpicture

Kampene om Verdun varer til den 16. december og er dermed krigens længste slag. Mindst 250.000 soldater mister livet. For at aflaste franskmændene ved Verdun angriber britiske tropper på en 40 km lang front ved floden Somme. I løbet af den første halve time dør 8000 briter. Da Slaget ved Somme offensiven slutter den 18. november, er ca. 1,4 mio. soldater dræbt eller såret. Tyskland erklærer uindskrænket ubådskrig mod ententens og de neutrale landes skibe.I slutningen af marts er i alt syv amerikanske handelsskibe blevet sænket. Derpå – den 6. april 1917 – erklærer det neutrale USA krig mod Tyskland. Lenin tager magten i Rusland. Kommunisterne styrter zaren og tager magten i Rusland. Revolutionen i Rusland bliver anført af Vladimir Lenin, som tyskerne har bragt til landet for at stoppe krigen på østfronten. Fredsaftalen underskrives 3. marts 1918 og bliver dyr for Rusland: De baltiske lande bliver selvstændige, og Tyskland får dele af Hviderusland. Tyskland underskriver Versailles-traktaten, og 1. verdenskrig er officielt slut. Frankrigs og Storbritanniens mål med traktaten er at sikre Europa mod ny tysk aggression. Tyskland tvinges til at nedruste og betale en enorm krigsskadeerstatning.

art

ART NOUVEAU

potrait

Jugendstil (også kaldet Art nouveau) er en kunstnerisk stilperiode i Europa 1896-1910 og i Danmark 1900-1915, hvor stilen ofte blandedes med nationalromantikken. Jugendstilen er et formsprog, der arbejder med organiske former, inspireret af naturens kurver. Jugend slog særligt igennem i Midteuropa. I England herskede den beslægtede stilretning Arts and Crafts. Jugend (tysk: ungdom) angiver, at der er tale om en ny og ung stil. Jugendstilen er opkaldt efter tidsskriftet Jugend, der argumenterede for stilen fra 1896 og med karakteristiske vignetter tegnet af O. Eckmann. Jugendstilen var imod historicismen og dens efterligninger. Den ville forene arkitektur og dekorativ kunst og lægger vægt på god udførelse, ægte materialevirkninger og former og dekoration baseret på slyngede, stiliserede, dekorative stregmønstre inspireret af naturens former fx tulipaner og åkander. Målet var at genindføre håndværksmæssig og kunstnerisk kvalitet i brugsting, genopdage de traditioner for håndværk, der kendtes fra middelalderen og lægge afstand til industrialismens massefremstilling. Kunsthåndværket og kleinkunsten er fx møbler, smedejernsarbejder, smykker og glas, der er udført i organiske former. Glas har flere farver og blomsterdekorationer. Smykker ses i forskellige materialer og kan være udformet som fx blomster og insekter.

Art nouveau i Danmark
I Danmark fik jugendstilen aldrig rigtigt fodfæste inden for arkitekturen, men satte derimod et vist præg på kunstindustrien. En kortlivet stilperiode var skønvirke, hvor den herskende nationalromantik blev tilsat jugendprægede detaljer. Navnet kom fra tidsskriftet Skønvirke, hvor Caspar Leuning Borch var redaktør. Af de få "rene" jugendhuse i Danmark kan nævnes Glacisgaarden i Østbanegade i København, der blev opført 1904 ved arkitekt Aage Langeland-Mathiesen. Huset er angiveligt kopieret efter en bygning i Wien og er i dag bygningsfredet.

KORTFILM

PHOTOSHOOT

gamle billeder af personer arrowleft arrowright

PLAKAT

plakat
poster

BEHIND THE SCENES

bag om billede arrowleft arrowright
medvirkende

JOAH THOMSEN
FILM/TV-PRODUKTION

medvirkende

TOBIAS HANSEN
FILM/TV-PRODUKTION

medvirkende

EMILIO BONOMI
WEB-UDVIKLER

medvirkende

TAUFEEQ KHAN
WEB-UDVIKLER

medvirkende

SOFIE DANIELSEN
MEDIEGRAFIKER

medvirkende

VALDEMAR SANDBLAD
MEDIEGRAFIKER

medvirkende

CECILLIE MELSTED
MEDIEGRAFIKER

medvirkende

FREJA LARSEN
FRISØR

medvirkende

JESSICA KRISTENSEN
FRISØR

medvirkende

VALDEMAR BOLDING
FOTOGRAF

medvirkende

NUKA LANGE
TEATER-EVENT TEKNIKKER